Jom Masak

You olls. Semalam Thaipusam kan? Barapa ramai yang gi sembahyang pagi semalam? Huhu. Mak cuma memasak je kat umah. And then sambung tido. Nak tau apa mek masak? Sayur goreng je. Haha. Tapi yang penting Miss Kelana masak memang sedap u’olls. Dia masak ayam masak tomato dan kari ikan selar.

Ni sayur kobis goreng yang mak masak.


Kari ikan BABAAS. Haha. Sedap OK!


Ayam masak tomato versi Miss Kelana. Nak tau resepi dia. Jap naaa…

Ayam masak tomato bercendawan

Bahan-bahan

  • 2 ulas bawang merah – ditumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih – ditumbuk lumat
  • 1 sudu makan cili boh
  • 3 biji cendawan butang – dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar – dihiris bulat2
  • tomato puree secukupnya
  • sos tomato juga secukupnya
  • 1/2 kiub pati ayam
  • air sejuk sket
  • garam & gula secukup rasa
  • kalu suka..buleh letak buah tomato yg dipotong bulat
  • bahan utama – beberapa ketul ayam…dilumur garam kunyit, kendian digoreng

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. tumis kan cili boh bersama bawang yg ditumbuk.
  3. setelah bangkit baunya, letak tomato puri & sos tomato.
  4. kacau sekejap, masukkan pula cendawan.
  5. biar cendawan masak, baru masukkangaram & gula.
  6. campakkan ayam yg telah digoreng, bawang besar, kiub pati ayam dan air sket ( jika terlalu kering ).
  7. kacau rata…last skali, hias ngan buah tomato..selamat mencuba

~ by adriananatasya on January 24, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: