Maggie Je

Yessss you’olls. Kakak faham sekarang ni dah hujung bulan? Apa sajork yang ado selain menunggu masa gaji? Poket kosong sajork. Kakak faham kalau korang terpaksa makan maggie je untuk sarapan, makan tengahhari dan makan malam ( tak termasuk makan tengah-tengah malam bagi spesies gajah). Maka….. kakak nak kongsi resipi maggie goreng kakak punya style yang mudah, simple lagi cikmurrr. Hahahh.

Bahan-bahannya:

  • 2 biji telur
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 peket maggie perisa kari
  • 2 peket perencah kari(perencah yg dlm maggie )
  • 3~4 batang kacang panjang-potong dlm 3~4cm panjang.
  • 1/2 btg lobak merah-potong kecil memanjang
  • 2 cawan air
  • minyak untuk menumis
  • utk hiasan:
  • – daun bawang
  • – bawang goreng
  • – cili merah

Cara-caranya lakss…

  1. Panaskan sikit minyak dalam kuali. Masukkan telur dan kacau-kacau biar jadi scrambled egg. Angkat dan ketepikan.
  2. Ketuk-ketuk bawang putih dan cincang halus. Panaskan sikit minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau.. atau nampak perang.
  3. Kemudian masukkan perencah kari yg telah dicampur dgn sedikit air. Tumis sehingga keluar bau wangi.
  4. Masukkan sayur. Kacau-kacau sekejap dan masukkan air. Biarkan mendidih.
  5. Kemudian masukkan maggie. Patahkan maggie kepada 2 bahagian supaya senang nak lembik. Kacau biar semua serata dan maggie lembik. Kalau air dah kering tapi maggie masih lagi keras, bolehlah tambah sedikit air lagi.
  6. Akhir sekali masukkanlah scrambled egg tadi. Kacau rata.
  7. Angkat dan hias dengan bahan-bahan hias. Makanlah panas-panas.
Senang sajer you’olls. Tak payah susah-susah. Kakak faham kiter semua tahap miskin papa kedana sekarang ni. Maka maggie sajolah teman setia.

~ by adriananatasya on March 27, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: