Nasi Ayam Claypot

Gigih kakak mencari rsipi ni. Tiap kali pergi foodcourt kat mana-mana shoping complex, makanan nilah yang kakak order. Cari cari akhirnya jumpa juga resipi nasi ayam claypot ni. Tak kira malam ni jugak kakak nak masak. Tapi firstly kakak share dulu resipinya kat sini. Special thanks to Miss Ayu yer.
Bahan Bahan

A)

ayam-dipotong kecil2

cendawan butang- biasa dijual dlm peket

bawang putih-2/3 ulas bawang merah-
4 ulas
bunga lawang –
1 tangkai
kulit kayu manis-
1
buah pelaga-
3 biji(buang biji yea)
halia –
1 inci
cili boh-
1/2 sudu
kicap pekat
kicap manis

sos tiram

kiub ayam- 1
garam

B)

4-5 keping ikan tongkol masin (dlm botol)
**ikan hendaklah dibersihkan dan dipotong kecil2.
beras- terpulang nak berapa pot yea..

Cara Memasak

1)
Bawang putih, bawang merah, halia dimayang halus. Tumis bersama bunga lawang, pelaga dan kulit kayu manis sampai naik bau. Kemudian masukkan cili boh. Tumis sebentar. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan masak seketika. Masukkan ayam tadi dan gaul sebati. Kemudian masukkan kicap cair, sedikit air dan kiub ayam. Cendawan dipotong-potong dan masukkan sekali. Akhir sekali masukkan garam. ( jika kuah agak pekat, masukkan air dan kicap manis. Kuah hendaklah banyak kerana hendak disiram di atas nasi nanti)

2) Masak nasi seperti biasa. bila nasi 2/3 masak, ambil ikan masin tadi dan cucuk ke dlm nasi tadi. pastikan ikan berada di dlm nasi supaya senang masak. 3) Bila nasi sudah hampir masak, tuangkan kuah ayam kicap tadi ke atas nasi dan biarkan sebentar.

selamat mencuba..


~ by adriananatasya on March 31, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: