Lipan

Centipedes
Fossil range: Silurian – Recent
Scientific classification
Kingdom: Animalia
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Myriapoda
Class: Chilopoda
Latreille, 1817
Matilah khannn? Akak letak gambo lipan kat sini. Jangan ada yang melompat sambil menyelak skirt udah le ye. Yang penting akak memang ada issue besar ngan lipan ni. Ni semua gara-gara anak ikan yang dok kat tingkat atas umah akak tue. Di nak kenakan mak dia yang tolong basuhkan baju dia dengan letak lipan sekali kat dalam poket seluar. Mananya tak jadi April Fool? Terus jadi rancangan Fear Factor dah.

Yang bodoh bin bangang tu dengan akak sekali terkena. Mak dia ketuk pintu umah akak sebab katanya ada lipan dalam mesin basuh dia. Besar giler katanya. Akak terus suspender jap. Haruezkah akak tolong makcik ni sebab akak pon takut lipan. Lastly akak naik jugak umah dia tolong buang lipan tu. Lagipon nilah masanya nak buat baik ngan my future mak mentua khannn?

Masa tu budak laki tu takde, gi kedai katanya. Akak tengok lipan tu dah tergolek dugong dah kat dalam mesin basuh dia. “Dah mabuk sabun kot dok lipan tu. Tapi akak takut nak pegang” Kata makcik tieww la kat akak. Akak tak kata apa-apa. Akak ambik penyapu dan kuis-kuis badan lipan tu. Tak bergerak pon. Konperm dah mati kot. Kalau dah mati tu akak gerentila akak bearni pegang. Akak pon konpiden tahap gaban la ambik plastik, nak alas tangan untuk ambik lipan tu. Akak kuis-kuis lagi. Memang dah Innalillah dah rasenye.

Akak pon angkatla macam angkat jenazah nak masukan dalam lubang kubur tu kan. Basah lagi sebab kena spin dalam mesin basuh. Memang mengerikan lipan tu. Akak campak dia kat atas lantai. Akak tengok kucing makcik tu steady je. Ingatkan dia nak makan ke apa. Akak pon pelikla. Takder perasaan kot kucing tu. Tak pon mesti kucing tu vegeterian. Makan sayur je.

Akak cuba pegang pakai tangan lak. Pegang pegang sejuk je badan lipas tu. Ni first time ni akak pegang lipan. Akak picit-picit perut dia… takula kalau hidup lagi. Rupa-rupanya…

Mangkuk hayon betul anak ikan tu. Dia nak kenakan mak dia… dan akak pown terkena sekali. Lipan tu lipan PLASTIK. Diulangi sekali lagi… plasti!!! Beli kat pasa malam RM2 jek. Mrasala akak kejar dia pakai penyapu malam tadi. Nasib baik kau tu hensem… kalau tak nahazzzz kau. Habis akak cincang batang kau tu buat kucing akak makan. Telur kau lak akak tumbuk pakai lesung batu sampai lumat buat mask kat muka akak. Moral of the story… selidik dahulu binatang tu ori ke pelesu!



~ by adriananatasya on April 11, 2008.

One Response to “Lipan”

  1. ko jangan riana sebut lipan2 ni aku terasa ni……..(zul pan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: