Resipi Hujung Minggu
Cara-cara nak buat rendang ni sebebanrnya simple aje. Ada orang kata susah nak buat, tapi bagi akak senang je. Biasanya kalau hari raya akak mesti turun dapur punyerla menolong mak akak buat rendang ayam, daging ataupun kerang. kalau untuk menu harian kekadang mak akak buat jugak rendang udang, sedap tau. So cara-cara nak buat rendang ayam ni macam ni:
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam-potong
30gm cili kering-kisar
5 helai daun salam
5 helai daun limau purut
santan dari 1 biji kelapa
10 biji buah keras-kisar
20gm kerisik
garam n gula
minyakBahan Tumis:
160gm bawang merah
100gm bawang putih
40gm halia
40gm lengkuas
4 batang serai
20gm kunyit hidupCara-caranya:
Panaskan minyak, tumis bahan tumis dan cili kering hingga naik bau n garing sedikit.
Masukkan santan, buah keras, daun salam n daun limau. masukkan ayam, gaul sebati. Masukkan garam dan gula. Masukkan kerisik dan masak hingga pekat dan hampir kering.