Father’s Day

Entry kali ni agak ‘hard’ bagi aku. Hari ni hari bapa, dan aku ingin mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada semua ayah yang wujud kat Malaysia ni. Aku tak celebrate sesiapapun tahun ni. My beloved father telah pergi ke Rahmatullah beberapa hari sebelum Aidilfitri yang lalu. Mengimbau kembali suasana pada masa itu, aku yang baru siap packing barang untuk balik kampung menerima panggilan dari kakakku. Aku tak jawbapun sebab aku ingat dia nak kirim lemang or whatever. Kali kedua telefon berdering abru aku angkat. Berderau darahku menerima berita tersebut. Dengan hati yang agak serabut aku pulang ke kampung. Aku sepatutnya pulang keesokan harinya. Menatap wajah jenzah hatiku sayu. Insan yang pernah membelaiku dengan kasih sayang kini terkujur kaku. Air mata mengiringi bacaan sayu Suratul Yasin yang berkumandang perlahan. Syukur semua adik beradikku dapat berhimpun sebelum upacara pengkebumian. Syukur juga upacara pengkebumian berjalan lancar.

Suasana hari raya memang tiada ceria langsung. Tiada lagi orang nak sembelih ayam ataupun bakar lemang. It’s all over for my family. Emak paling terasa kehilangan ayah. Walhal sekarang jika aku pulang, emak masih bercakap pasal ayah. Aku hanya mampu diam. Diam seribu erti, tanpa sebarah patah kata. Kalu dahulu aku selalu reject call dari ayah atau mak, sekarang aku mula jadi anak yang bertanggung jawab. Sebulan paling kurang sekali aku mesti pulang ke kampung. Sesungguhnya kehilangan itu membawa satu perubahan baru

Sekalipun terluka, namun kelukaan itu masih ada darahnya. Bos aku pada masa itu seolah-olah tidak percaya bahawa aku mahu bercuti emergency. Bahkan sebelum itu, pernah aku bercuti kerana salah seorang ahli keluargaku meninggal dunia dan ayat yang aku terima ialah;


“Awak ni tak habis-habis saudara meninggal.. lepas ni siapa pulak? Ayah awak pulak?”


Tak lama aku tunggu untuk resign. Aku sekarang memang anti aklau ada bos perempuan yang hampir menopouse. Kadang-kadang mereka bertutur ikut perasaan, bukan keadaan. Walaupun selepas kejadian itu, bos aku seolah-olah reda dan cool, malah cuba mengelak bercakap hal berkaitan kematian, tapi sesungguhnya aku terasa. Dan rasa itu aku bawa ke mati.

~ by adriananatasya on June 15, 2008.

6 Responses to “Father’s Day”

  1. riana…sedey lor..sabr ek….ko lupewkn lah xbos ko yg xgne tu….ceet la dia..bwk2 bersabar…al fatihah

  2. tenkiu…. samalah gak ngan ko. alfatihah…. mana ustajah ff?

  3. ustajah duk ngedete blog tu.huhu

  4. wahh gilak punya bos..

    campak dalam lombong taik je laa..

    pengsan laaa..

    Al-Fatihah utk arwah ayah ko..

  5. riana.. aku mintak maap sgt..
    sesungguhnya jgn di tangisi org yg telah pergi..
    kite sbg umat manusia,haruslah bykn bersabarr.. al fatihah…

    riana!!life must go on…

  6. wah sopi.. aku sabarla ni.. ada nampak aku nagis2 ke? wakakakkakaka!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: