Ikan Kukus Ala Thai

First time nih aku masak ikan kukus ala Thai ni. Sebelum ni macam tak konfiden nak cuba, tapi semalam aku nekad nak try jugak. Akhirnya jadi jugak. Mahal aku beli ikan tu, nangislah kalau tak jadi atau tak sedap. Akhirnya menjadi. Kawan aku sampai tambah tiga pinggan nasi. Bangga aku jap. Wakakakakak!

Photobucket

SEBELUM MASAK

Photobucket

SELEPAS MASAK


Bahan-Bahan:
ikan siakap mesti yang segar
serai
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air

Cara:
Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.
Ketuk Serai, bawang putih
Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula

semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur

masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi

tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar

tutup kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan

~ by adriananatasya on June 22, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: