Smokey Eyes Tutorial

Gittew kan akak tetiber nak jadi make up consultant nih. Nak ngajor mekap katanya. Tapi apa salahnya kalau nak kongsi ilmu kan… bukannya leh bawak mati ilmu mekap ni. Bukannya akak bermekap bagai masuk kubur nanti. Gittew!

Untuk buat smokey eyes ni, kiter perlukan tiga warna iaitu dark, medium dan light. Akak biasa pakai hitam, coklat dan cream atau pink. Oleh kerana mata kita kureng cantik, maka ittewlah harus kita cantikkan ia. Proses-proses nya senang sahaja.

Memula sapukan warna light ke atas seluruhan kelopak mata. Pastu, ambik warna yang gelap dan sapukan pulak pada bahagian soket mata juga bingkai mata, termasuk bahagian bawah. Kemudian ambik warna medium dan sapukan pada bahagian atas warna dark tadi, sikit je dah cukup.

Kemudian blend warna-warna tadi dengan berus. Koman-koman pakai je jari. Dah siap.. tak payah nak duduk mekap berjam bagai. Tapi harus di ingat, smokey eyes lebih cantik jika dipadankan dengan lipstik warna nude. Kalau nak cantik lagi, apply bulu mata palsu. Bukan mahalpon, kat mydin pon banyak jual. Hiks! Kalau tak paham-paham jugak, cuba tengok bidio nih. Layannnnn!

~ by adriananatasya on July 24, 2008.

5 Responses to “Smokey Eyes Tutorial”

  1. erm…bagus2 kongsi tips

  2. ekekek…. tips mudah2 je bolehla… tips susah2 kang korang tak paham lak…

  3. comeinya…bagus ni..saya plg x reti nk meap bhgian mata…harap u post lg tutorial2 cara2 mekap ye…hikhikhik..i like..!!

  4. yea…
    thanx la sbb posting tutorial nih..
    da lme nk wat smokey last2 nmpak cam too dark n overdose lek..
    skarang kite da taw la…masyeh2..

  5. Bagusnye tips ni..n lawanyeee eyebrow awex tu…😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: