MY RECIPIES – Rendang Tok

Sapa sini orang Perak?? Huhu… kalau tak pernah makan rendang tok, memang bukan orang Perak la tu. Aku bukan orang Perak, mak bapak aku yang asal sana. Tapi kami tetap buat juadah ni setiap kali raya. Dapat makan dengan ketupat daun palas, alangkah enaknya. Hurm, tak sabar nak raya.

Bahannya:

1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul
3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.
3 sm halia
2 sm lengkuas – dikisar hingga halus.
3 batang serai dimesin

30 sen cili kering
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
2 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tampa minyak.
Type your summary here

1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
Sekeping gula melaka kecil.
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya:

-Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
-Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau. -Kemudian masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil besama daging. Biarkan mendidih. Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik.
-Biarkan bahan tesebut sebati dan kering.
-Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih.
-Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salad dan cili merah.

~ by adriananatasya on September 26, 2008.

One Response to “MY RECIPIES – Rendang Tok”

  1. Rendang tak berbuah tak ada ke??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: