Nude Make-Up Tutorial

Kita belajar satu lagi teknik mekap yang mengancam iaitu Porcelain Doll Make-up. Dia lebih kurang macam rupa anak patung yang kiut ittew. Gittew kaedahnya. Korang tau tak yang kita leh buat natural look tanpa mewarnakan mata dengan mekap yang galak? Follow this tutorial for a ‘nude’ look with a strategic kick of color that will transform you into a perfect little doll of porcelain! Hohoho..

INGREDIENTS

* Liquid Foundation
* Eyeshadow
* White eyeliner pencil
* Lip color
* Lip liner
* Blush
* Mascara
* Translucent powder

Eyes

Keep it simple – Hanya warna nude dan selapis maskara di bahagian atas bulu mata sudah memadai. Gunakan eyelina putih untuk menggariskan mata, terutama di bahagian luar penjuru mata. Boleh juga gunakan eye shadow dengan berus kecil. Sapukan maskara untuk kali kedua.

Tip: Untuk menggalakkan lagi mata, sapukan maskara sebaik lapisan pertama sudah kering. Kalau anda mempunyai bulu kening yang agak tebal, kemaskan dengan clear gel maskara.

Face

There are few secrets to a ‘porcelain’ complexion. One is liquid foundation, which gives you the smoothest coverage you can get. Letakkan sedikit di atas span dan sapukan di seluruh wajah.Rahsia kedua ialah dengan menghapuskan semua cacat cela di wajah dengan menggunakan concealer. Set the face with translucent powder – be generous, it makes a difference! Apply bright coral blush onto the cheeks. Blend well. Kalau warna tu terlalu garang, pudarkan sedikit dengan face powder. Last sekali gunakan highlight colour di bahagian tulang hidung, atas pipi dan tempat-tempat lain yang boleh nampakkan wajah kita glowy.

Lips

Red tends to bleed a lot, so using a lip liner is a good idea. Lagipun kita nak try make up cam anak patung kan? Hohoho. Selamat mencuba. Senang je kan??

~ by adriananatasya on October 26, 2008.

4 Responses to “Nude Make-Up Tutorial”

  1. Apasal lola x fhm sejibi perkataan yg riana tulis ni. …huhuhuhu….NUde make up bagi lola…powder, liptick dan eyebrow liner…

  2. thanks nok for the info!🙂

  3. oOo..aku takder sumer² tuh..
    camner je nak make up ek?

    nanti aku gi mencari..
    tingin gak nak make up sendiri nie..
    pastu aku seropa cam pontianak..

  4. hohoho… ada lagi yg nude… pakai sejumlah mekap yg tebal, tapi tetap nampak macam tak mekap. boleh nampak dalam majalah2 fesyen antarabangsa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: