Blueberry Muffin

Mai sini akak nak ajar cara buat blueberry muffin. Actually sebenarnya muffin kosong sahaja, tapi ditambahkan inti blueberry di dalamnya. Kalau nak campurkan dengan blueberry yang dikisar boleh juga. Selain tu boleh gantikan dengan pisang atau oren. Sedap tau. Jom kita skodeng cara nak buat.
Bahan-bahan:
  • 140 gm mentega
  • 120 gm gula castor
  • 2 biji telur
  • 125 ml susu segar
  • 200 gm tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Blueberry Filling

Cara-caranya:


Tepung dan serbuk penaik diayak bersama. Ketepikan.

Mentega dan gula castor dipukul hingga kembang dan putih. Masukkan telur satu persatu dan teruskan diputar. Kemudian masukkan susu segar.

Isi ke dalam acuan 3/4 penuh dengan diselangselikan dengan inti blueberry. Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180’C sehingga ia masak.



Tadaa… inilah hasilnya. Senang je kan? Untuk muffin coklat yang kat sebelah tu lain kali lak akak ajar cara buatnya ok?

~ by adriananatasya on November 6, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: